Vrijetijdsbesteding in 2015


Indexpagina Het landschap Wonen Werken Vrije tijd

Vrijetijdsbesteding anno 2015 is niet wezenlijk anders dan in 1998. Doordat de doorgaande weg (N99) onder de grond is weggewerkt is er meer rust en ruimte ontstaan, zonder dat dit ten koste gaat van de bereikbaarheid. De mensen hebben meer vrije tijd en kunnen die aangenamer besteden op Wieringen, als je tenminste van wandelen, fietsen, zeilen of paardrijden houdt.

Aan de zuidkant van Wieringen is in eendrachtige samenwerking met de Wieringermeer een groot randmeer aangelegd (zie kaart). Bij het Robbenoordbos is een grote jachthaven gemaakt met alle voorzieningen die een vakantieganger maar kan dromen. Op deze manier hebben zowel Wieringen als de Wieringermeer het toerisme en de werkgelegenheid kunnen bevorderen, zonder dat dit ten koste ging van het unieke landschap. De sluizen naar het randmeer zijn expres vrij smal gemaakt, zodat grote motorjachten er niet in kunnen komen. Ook het meeste andere gemotoriseerde watervermaak (speedboten, jetski’s enz.) is verboden. Dit is namelijk niet in overeenstemming met het “rust- en natuur” imago dat Wieringen voor het toerisme heeft opgebouwd.

De vernieuwde Interliner busdienst brengt de winkelende Wieringer in 20 minuten gratis in het centrum van Den Helder, of in 40 minuten in Alkmaar. De gemeente heeft een openbaar vervoersysteem ingevoerd dat vergelijkbaar is met de melkquota in de landbouw. Iedere Wieringer heeft recht op 4 gratis retourtjes voor de Interliner naar Den Helder, of 2 naar Alkmaar. De buskaartjes zijn niet op naam uitgegeven, dus mensen die meer met de bus willen reizen kunnen dat doen door kaartjes over te nemen van mensen die hier geen gebruik van maken. Op deze manier is een aardige ruilhandel ontstaan en zit de bus elk uur goed vol.
Voor films hoeft men niet meer naar de stad, want met 200 televisiezenders is er altijd wel wat op TV. Bovendien worden de nieuwste films meteen op de betaalzenders aangeboden. Alleen de sfeer van de bioscoop (zoals een groot scherm en mensen die hun mond niet houden) ontbreekt.


gemaakt door Jan-Simon Hoogschagen, laatste update 11 januari 1997

This page hosted by Get your own free homepage