menu

Verder over Hippolytushoef op deze site:

Hippolytushoef

Hippolytushoef is het grootste dorp op Wieringen. Waarschijnlijk heeft Hippolytushoef zijn naam te danken aan een boerderij die gewijd was aan St. Hippolytus, een Griekse heilige uit de vroegste kerkgeschiedenis. De grote kerk was tevens gewijd aan Hippolytus. Voor een mogelijke naamsverklaring verwijs ik naar mijn Middeleeuwen pagina's.

Er wonen tegenwoordig iets meer dan 4000 mensen (maar liefst!). In Hippo (de Wieringers hebben het niet over "Hippolytushoef" maar korten het af tot Hippo of gewoon "dörrep") zijn de meeste voorzieningen van Wieringen geconcentreerd: het gemeentehuis, bibliotheek, zwembad, woningbouwvereniging, de meeste winkels enzovoort.

Uitgaansleven

Nog niet zo erg lang geleden (tot in de jaren 60) was Hippo een dorp vol cafés, en kwamen jongeren uit de hele regio om in Hippo uit te gaan. In die tijd stond het dorp bekend als "klein Parijs". In de mobilisatieperiode voor de tweede Wereldoorlog was Hippo zelfs berucht. de legerleiding vond dat er van het dorp een dermate onzedelijke en verwerpelijke invloed uitging dat het voor de soldaten die de Afsluitdijk verdedigden verboden gebied was. Waarschijnlijk was men vooral niet te spreken over de voor die tijd ongebruikelijk tolerante (ongeremde?) sfeer die Hippo, heel Wieringen overigens, kenmerkte. Iets wat in die tijd zeer ongewoon was en voor een groot deel de aantrekkingskracht van Wieringen verklaarde. Van deze glorietijd van het Hippoer uitgaansleven resteren nu nog drie café's: de Aurorabar, Hotel-Café De Harmonie en Concordia. Aurora en Concordia zijn het actiefst wat betreft het organiseren van bijzondere dingen (concerten, speciale thema-avonden, kampioenschappen etc.). Kijk daarvoor maar eens op de website van de Aurorabar.
Tegenwoordig is er eigenlijk niets meer dat aan het ruige verleden van Hippo als Klein Parijs herinnert, of het moet de Wieringer kermis zijn. Op de laatste donderdag van juli begint deze, beroemd en berucht in de hele regio. Voor mensen die niet uit West-Friesland of de kop van Noord-Holland komen is het Noordhollandse kermisseizoen een moeilijk te begrijpen fenomeen. Alleen in de Achterhoek schijnen ze op dezelfde manier kermis te vieren.
Kerk van Hippolytushoef Een korte poging tot uitleg: de kermis is geen kinderfeest. Er staan weliswaar draaimolens en botsauto's maar daar gaat het niet om. De kermis is "zupen en angaan", oftewel een cafégebeuren. Tot voor kort was het vrij gebruikelijk dat je de hele vakantie werkte (bollenpellen ofzo) voor de kermis. Tegenwoordig is dat niet meer normaal, veel mensen gaan zelfs tijdens de kermis op vakantie, iets dat nog niet zo lang geleden ondenkbaar was. Misschien dat Brabantse en Limburgse carnavalsvierders het enigszins begrijpen. Er zijn een aantal centrale begrippen bij de Wieringer kermis: deunen en (meer folkloristisch van aard) tulen. Het deunen is moeilijk te omschrijven. Het komt er op neer dat op bepaalde tijdstippen iedereen naar een bepaald café gaat "te deunen". Op zaterdagochtend is het eerste deun, maandags laatste deun. Tulen zijn warme puntbroodjes die traditiegetrouw op de zaterdag van de kermis genuttigd worden, het liefst met echte boter en ham. Over de achtergronden hiervan wellicht ooit nog meer op een aparte pagina over Wieringer folklore (als daar behoefte aan blijkt te zijn).

Bezienswaardigheden

In de allereerste plaats is er natuurlijk de Hippolytushoever kerk, waarover elders op deze site veel meer wordt verteld. De Hippolytushoever kerk is verreweg het meest in het oog springende monument van Hippolytushoef. Gelegen op een soort van kerkterp midden op het toepasselijk genaamde Kerkplein is de kerk het middelpunt van het dorp. Al van verre is de kerk te zien.
Behalve deze oude kerk is Hippolytushoef niet erg rijkelijk bedeeld met monumentale panden. Aan het kerkplein staan een paar oude huizen uit de 19e eeuw die wel aardig zijn, en aan de Hoofdstraat staat de katholieke kerk die eveneens uit de 19e eeuw dateert. Een aantal Wieringer boerderijen zijn wel zeer de moeite van het bekijken waard. Wellicht de mooiste staat aan de Elft, schuin tegenover de Alvitloschool, maar aan de Belt, richting Westerland zijn ook nog een paar mooie exemplaren te vinden. Helaas is de authentieke Wieringer boerderij langzaam aan het verdwijnen, natuurlijk voor een belangrijk deel omdat dergelijke boerderijen uit de tijd zijn. De meeste die er nu nog staan zijn dan ook verbouwd tot woonhuis.

Een bezienswaardigheid nabij Hippo noemen we nog: museum Allerhande, Noordburenweg 13, 1777 NB Hippolytushoef, tel. 0227-592555 (net buiten het dorp richting Waddenzeedijk): verzameling oude landbouw werktuigen en spullen uit grootmoeder's tijd. Wie meer wil weten kijkt het best op de website van de VVV Wieringen of gaat gewoon bij ze langs (Kerkplein, in het gebouw van de bibliotheek).

© Pagowirense.nl 1997-2007
naar begin van pagina
Kixtart.nl ||| start / English | geschiedenis | legendes | oude foto's | dorpen | volkslied | links | zoeken