menu

Wieringen

Westerland


Westerland is, zoals de naam al doet vermoeden, het meest westelijke dorp van Wieringen.
In en om Westerland wonen bij elkaar zon 1000 mensen (770 in Westerland, 170 in De Haukes en nog zo'n 50 in de buitengebieden.
Bij Westerland ligt het hoogste punt van het eiland (13 meter boven NAP). Via de Noorderkerkweg is dit punt te bereiken. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Wanneer het helder weer is kun je Den Helder en Texel duidelijk zien. Het dorp is in een langgerekte lintvorm gebouwd op en tegen een van de stuwwallen die overbleven na de voorlaatste ijstijd. Het leidt tot een aantal voor Noord-Holland ongebruikelijk steile weggetjes. Met name het Damsterpad is een aardige kuitenbreker wanneer je fietsend deze weg kiest.

Westerland bevat een aantal bezienswaardigheden. Ongeveer in het midden bevindt zich de Westerlander kerk, officieel de Nicolaaskerk. De toren van dit schilderachtige kerkje dateert uit de 14e / 15e eeuw, het schip is in het begin van de 19e eeuw herbouwd nadat de originele kerk te bouwvallig was geworden. Het is zeer waarschijnlijk dat er reeds in de 12e eeuw een kerk op deze plaats stond, maar een duidelijk bewijs voor de datering is er niet.

Villa Waterkeer

Aan het westelijke begin van het dorp vinden we de villa "Waterkeer". Deze zeer grote villa is op een van de mooiste punten van Wieringen gebouwd als "tijdelijk onderkomen" voor ir. Lely. Na de voltooiing van de Afsluitdijk is het pand lange tijd in gebruik geweest als pension.

Verder zijn er in Westerland nog diverse oude Wieringer boerderijen, al zijn de meeste hiervan drastisch verbouwd en bezitten zij nog weinig originele elementen.

Vanaf de Westerlander kerk kun je via een onverharde weg en een schelpenpaadje doorsteken naar de parallelweg langs de N99 (betonweg).

Iets verder naar links is het nieuwe viaduct dat is aangelegd om de gevaarlijke kruising veiliger te maken. Hier is ook het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.
Als we nu Westerland weer naderen vanaf het Amstelmeer dan zien we eerst het appartementencomplex Aemstelsigt met een groot aantal vakantiewoningen die voor het merendeel in Duits bezit zijn.Vlakbij bevindt zich het Lutjestrand. Dit is een klein strandje aan het Amstelmeer. Hier is ook de Lutje Beachclub, een soort van strandpaviljoen.


© Pagowirense.nl 1997-2007
naar begin van pagina
Kixtart.nl ||| start / English | geschiedenis | legendes | oude foto's | dorpen | volkslied | links | zoeken