menu
Wieringer legendes - Graancirkels op Wieringen, 1

Graancirkels vormden het mysterie van de jaren 80 en 90. Overal verschenen vormen in het rijpe graan. Eerst eenvoudige cirkels en langzamerhand steeds ingewikkeldere geometrische vormen. Wetenschappers en semi-wetenschappers konden geen verklaring vinden. Waren het aardstralen, mini tornado's of de remsporen van UFO's?
De meeste cirkelvorsers waren zeer teleurgesteld toen enkele Britse gepensioneerden onthulden dat zij graancirkels maakten. Zij lieten zien hoe met hele eenvoudige middelen binnen een mum van tijd een mysterieus object te fabriceren viel. Sindsdien is het behoorlijk stil rond de graancirkels, al wordt er zo nu en dan nog eentje "gevonden".

Ook op Wieringen!

In augustus 2000 verscheen een artikel met de hiernaast afgebeelde foto in de lokale krant, de Schager Courant. Er was een graancirkel aangetroffen op Wieringen! Het ware mysterie van de op de foto getoonde graancirkel is dit keer niet wat de oorsprong is, maar waar de cirkel nu precies is. Er zijn er veel die het willen weten, maar zij die het weten willen het niet zeggen. De meest voor de hand liggende plaats is ergens in de Polder Waard Nieuwland (gezien de graanakkers en de brede sloot), maar de betrokken boeren weten van niks. Althans dat beweren ze...

Op zoek naar een cirkel

Het spreekt voor zich dat een dergelijk verhaal de nieuwsgierigheid prikkelt. Het was tijd voor een eigen onderzoek. Dat de verslaggevers van de krant uitgingen van de Polder Waard Nieuwland is op zich begrijpelijk. Sloten en graanteelt zijn twee dingen die op het oude, hooggelegen land van Wieringen niet veel voorkomen. Toch was na het bekijken van de foto voor mij al snel duidelijk dat het niet in de Polder kon zijn: ten eerste is het bovenste perceel vrij smal en ten tweede grenst het aan de bovenkant niet aan een sloot, maar gaat het meteen over in een weiland. Tenslotte waren er deze zomer in de Polder geen aangrenzende percelen met graan gescheiden door een brede sloot. De graancirkel bevond zich dus op een andere plaats, waarschijnlijk op een overgang tussen hoog en laag gelegen land.

het vervolg: gevonden!

Meer legendes
de Sammelkes - pijprokende, koperpoetsende en fluitspelende kabouters

de steen van Westerklief - volksgeloof rond de grote staande steen

de kerk van Stroe - heidense kapel, Noormannenpoorten en verloren schatten

de Oosterlander kerk - mystiek centrum en een klooster op Vatrop?


© Pagowirense.nl 1997-2007
naar begin van pagina
Kixtart.nl ||| start / English | geschiedenis | legendes | oude foto's | dorpen | volkslied | links | zoeken