menu
Monumenten - Hippolytuskerk - rampspoed

Zoals je op de vorige pagina kon lezen is het schip (het middengedeelte) van de kerk waarschijnlijk ergens in de 14e eeuw aangepast. Het oorspronkelijk in de romaanse stijl gebouwde schip kreeg een gotische opknapbeurt. In de gotiek waren grote hoge ramen populair, die kwamen dus in de plaats van de oorspronkelijke, kleine ramen. Waarschijnlijk was het gebouw na de bouwkundige aanpassingen dusdanig verzwakt dat het een zware storm niet meer kon weerstaan.
Op 1 augustus 1674 stortte het schip van de kerk in na een zware storm. Tijdens dezelfde storm stortte ook het schip van de Utrechtse Dom in. In 1675 werd het schip herbouwd, waarbij baksteen werd gebruikt in plaats van tufsteen. Het koor was in de 15e eeuw gebouwd en blijkbaar onbeschadigd gebleven. Bij de wederopbouw zijn gebrandschilderde ramen aangebracht. En van deze ramen is behouden gebleven en toont de wapens van de Noord-Hollandse steden Hoorn, Edam, Medemblik, Alkmaar, Enkhuizen, Monnickendam en Purmerend. De destijds beroemde glasschilder Claes van der Meulen heeft het ontworpen. We weten dat hij vele kerken heeft voorzien van gebrandschilderde vensters, maar alleen die in Hippolytushoef is bewaard gebleven.
In 1713 (1715 volgens F. Allan) werd het merendeel van Hippolytushoef verwoest door een brand. Kort daarna werd op het kerkplein een put gegraven met een pomp die ervoor moest zorgen dat er voortaan voldoende water was.

In de 19e eeuw is de kerk twee maal gerestaureerd. Eerst tussen 1839 en 1845 en daarna in 1895 nogmaals door de architect Cuypers. Deze restauratie was eigenlijk een noodreparatie omdat het dak van het koor in 1893, notabene op de naamdag van de heilige Hippolytus: 13 augustus, was ingestort. Na langdurige verwaarlozing (de kerkgemeente had zwaar te lijden onder de landbouwcrisis van 1873-1895 waardoor er nauwelijks inkomsten waren) hadden de dakspanten het begeven.

Dit was nog niet de laatste rampspoed die de kerk trof. Bij de restauraties in de 19e eeuw werden muurankers gebruikt die na verloop van tijd gingen roesten en daardoor de muren meer beschadigden. Bovendien bleek dat de bonte knaagkever ernstig had huisgehouden in de balken en er door daklekkage ernstige vochtschade was ontstaan. Een nieuwe en ingrijpende restauratie was nodig, deze is uitgevoerd tussen juni 1998 en oktober 1999.


© Pagowirense.nl 1997-2007
naar begin van pagina
Kixtart.nl ||| start / English | geschiedenis | legendes | oude foto's | dorpen | volkslied | links | zoeken